sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Kaatuneiden muistopäivä

 

Hietaniemen hautausmaan sankarihaudat


Toukokuussa Suomen lippu liehuu tiuhaan tahtiin salossa, jopa viisi kertaa kuukauden aikana. Virallisia liputuspäiviä eli asetuksessa määriteltyjä liputuspäivä on yhteensä kuusi ja tuolloin valtion virastot ja laitokset ovat velvoitettu liputtamaan. Noista kuudesta virallisesta liputuspäivästä toukokuulle osuu kolme päivää 1.5 Vappu-päivä, 9.5 Eurooppa-päivä ja äitienpäivä joka on toukokuun toinen sunnuntai. Tänään vietetään Kaatuneiden muistopäivää, joka on vakiintunut liputuspäivä, jota ei säädetä asetuksessa, mutta liputusta suositellaan. Kaatuneiden muistopäivä vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina ja sen ajankohta muuttuu vuosittain. 



Hietanieman hautausmaa, sankariristi muistomerkki


Kaatuneiden muistopäivää vietetään kaikkien Suomen sodissa ja rauhanturvatehtävissä kaatuneiden muistoksi. Kaatuneiden muistopäivän viettoon kuuluu jumalanpalvelukset, paikalliset muistotilaisuudet sekä sankarihaudoilla käyminen mm. seppeleenlasku sankariristille Helsingin Hietanimen hautausmaalla. Kaatuneiden muistopäivää on vietetty vuodesta 1940 asti.  


  
19.5.1940 Ensimmäinen kaatuneiden muistopäivä


Piispainkokouksessa huhtikuussa 1940 ehdotettiin suru- ja muistojumalanpalveluksen pitämistä talvisodan sankarivainajien muistoksi. Puolustusvoimien ylipäällikkö sotamarsalkka C.G.E. Mannerheim kuuli ehdotuksesta ja antoi päiväkäskyn ettei vapaussodan päättymisen muistopäivänä sekä armeijan lippujuhlana 16.5., järjestetä paraatia ja muita sotilaallisia juhlallisuuksia. Käskyssään Mannerheim määräsi että, toukokuun kolmantena sunnuntaina vietetään kaatuneiden muistopäivää: "nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä". Käsky koski vain puolustusvoimia, mutta myöhemmin muistopäivää alettiin viettää, myös puolustusvoimien ulkopuolella.  Muistopäivän sankarivainajien määrä on kasvanut jatkosodan, Lapin sodan ja YK:n rauhantehtävissä kaatuneiden myötä. Kaatuneiden muistopäivä on ollut vakiintunut liputuspäivä vuodesta 1977. Aluksi lippua pidettiin osan päivää suruliputuksen tavoin puolitangossa, vuodesta 1994 liputuskäytäntö on ollut normaali. 



19.5.1940 Ensimmäinen kaatuneiden muistopäivä



Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.