torstai 15. toukokuuta 2014

Hurahdin henkareihin


Viime viikolla selailin vanhoja sisustuslehtiä ja silmiini osui rautalankahenkari josta oli tehty säilytysteline erilaisille lahjanaru- ja nauharullille. Ihastuin ajatukseen heti ja ajattelin toteuttaa sen myös itselleni ja samalla aloin miettiä muitakin eri käyttömahdollisuuksia henkareille.  Siitähän se sitten taas lähti...

Surffailin netissä ja löysinkin aivan ihania ja kauniita ideoita henkareiden tuunaamiseen. Maalilla ja pienillä yksityiskohdilla saa uutta ilmettä tylsiin henkareihin. Oheisessa kuvassa muutamia löytämiäni herkkupaloja, joiden myötä sain intoa tuunata omia henkareita sekä muutamia ideoita myöhemmin toteutettavaksi. 






Löysin myös samalla muitakin hyviä ja käyttökelpoisia ideoita henkareille, joita tietenkin piti heti kokeilla. Erittäin iloinen olin siitä, että vihdoin löysin aurinkolaseille sopivan säilytyspaikan. Olen jo pitkään tuskaillut, kun aurinkolasit ovat sikin sokin eri paikoissa ja aina lähtöhetkellä juuri ne "oikeat" ovat hukassa, joten päätin kerätä kaikki aurinkolasit yhteen tuunaamaani henkariin. 

Vastaavasti mieleeni tuli, että myös huivit ovat aina väärässä paikassa ja aina kiireessä tulee otettua sama huivi, vaikka se ei ehkä sopisikaan muuhun asustukseen. Löysin idean tuosta huvihenkarista ja siinä oli käytetty ilmeisesti suihkuverhon kiinnitysrinkuloita. Minä sen sijaan menin verhonipsulaatikolleni ja kaivoin sieltä koristeelliset verhonpidikkeet huiveille ja koristelin henkarin pienellä ruusukoristeella. Sain kaikki huivit mahtumaan yhteen henkariin ja vein ne eteiseen eli tämähän tarkoitti sitä että vaatekaappiin tuli lisää tilaa. Innostuin tuosta lisätilasta niin, että aloin heti miettiä, mitä muuta voisi henkariin ripustaa??? 

Vöitä olen säilyttänyt samanlaisessa Ikean lokerikossa kuin huiveja ja ajattelin kokeilla saisinko vyötkin ripustettua henkariin. Huomaan käyttäväni useimmiten vain yhtä ja samaa vyötä, joten mietin että jos vyöt ovat esillä, niin ehkä niitäkin voisi vaihdella useammin asustukseen sopivaksi, kun ne ovat näkyvillä. Vyöhenkarin rakensin siten, että puristin henkarin housutankoon verhonipsuja ja koristelin henkarin liimatuilla ruseteilla. Muutama kuukausi sitten vielä ihmettelin, että tarvitsenko todella näitä kaikkia miljoonaa erilaista verhotangon nipsua ja rinkulaa vai heitänkö ne pikkuhiljaa pois, onneksi säästin. 

Kenkien säilytys on minulle ikuinen murheenkryyni, ja eritoten saappaat. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että laittaisin vaatekaappiin alas tangon, johon ripustaisin saappaat pienillä henkareilla, sitten löysin tämän hauskan pesulahenkarista tehdyn kenkähenkarin ja päätin kokeilla. Prototyypistä ei tullut ihan symmetrinen, mutta ehkä jo seuraavista!






Harmittelin kun olin muutossa heittänyt pois kaikki lankahenkarit, sillä löysin mahtavia ideoita mihin niitä voi käyttää. Luovuuteni vimmassa laitoin heti viestiä ystävilleni ja se tuotti tulosta, sainkin muutamia henkareita työstettäväksi. Alkuperäisen narurullahenkarin lisäksi tein henkarista pidikkeen foliorullalle ja samaa ideaahan voi käyttää esim. talouspaperin ja leivinpaperin säilytykseen. Lisäsin yhteen henkariin pyykkipojat ja sain siihen ripustettua päivän postin ja muita tärkeitä lappuja. Henkari innostuksestani ei meinannut loppua tulla ja ripustin muutaman lehden muovikukalla tuunaamaani henkariin. Toinen hauska idea mitä kokeilin, oli kehyksien sijaan ripustaa juliste housuhenkariin.  





Yksi mielestäni kauneimmista ideoista olivat lankahenkarista tehdyt kranssit. Näitä haluan ehdottomasti kokeilla. Kokeilumielessä väänsin henkaria sydämen muotoon ja sainkin siitä suht sydämen muotoisen. Nyt pitää vain vielä koristella se, jos vaikka epämuotoisuudet saisi hävitettyä koristeiden alle.









Henkarin historia


 

Kuva:Wikipedia

Vaatekoukkua alettiin käyttää 1800-luvulla samalla kun vaatteita alettiin säilyttää vaatekaapeissa, jotta ne veisivät vähemmän tilaa ja säilyisivät siistinä. Sanotaan että puinen vaatekoukku olisi ollut yksi Yhdysvaltojen presidentti Thomas Jefferson keksinnöistä. Ensimmäinen vaatekoukku kuitenkin patentoitiin myöhemmin Connecticutissa vuonna 1869. 

Nykyisen henkarin mallin keksi Albert J. Parkhouse vuonna 1903, joka työskenteli Timberlake Wire and Novelty Company yrityksessä, Michiganissa. Yritys oli erikoistunut lampunvarjostimiin, kehyksiin ja muihin erilaisiin rautalankatuotteisiin. Eräänä päivänä Parkhouse kyllästyi työtovereiden jatkuviin valituksiin liian vähäisestä naulakkotilasta ja väänsi rautalangasta kaksi soikiota ja kiersi niiden päät yhteen muodostamalla koukun. Yrityksen johto innostui ideasta ja haki sille patenttia, tuohon aikaan yritykset pystyivät hakemaan patentteja työntekijöidensä keksinnöistä ja tämän vuoksi Parkhouse ei koskaan saanut penniäkään ideastaan. Henkari patentoitiin 1904 John B. Timberlaken nimiin.

Henkareistahan voi siis tehdä mitä vaan ja ne ovat todella monikäyttöisiä, tässä vielä muutama hauska henkari idea. 





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.